Pista para niños

Scanduri. Unele se simteau bine asa. Unele intepenisera atat de tare incat pareau acolo dintotdeauna. Altele nu prea mai rezistau si incepusera sa-si taie crapaturi, care mai lungi, care mai adanci. Aproape toate uitasera ca purtau pe dinauntru lemn alb, viu si frumos.
Simtisera cu toate teatrul, ascultasera nenumarate istorii. Din timp in timp ajungeau la concluzia ca le stiu pe toate, ba chiar aveau teorii bine puse la punct despre cum stau lucrurile. In general.
Cat despre cuie ce sa mai zic.. cele mai multe isi pierdusera rabdarea.

Muzica. Intr-o zi s-a auzit o muzica. Curioase din fire, scandurile au ciulit urechile gata sa puna la catastif inc-o istorioara despre lucruri. Dar ritmurile erau stranii, rezonau oarecum placut cu lemnul dinauntru. Cadenta le facea sa se atinga una de alta, una dupa alta. Era ceva interesant la mijloc dar nici una n-ar fi bagat aschia-n foc sa spuna exact despre ce e vorba.
Cuiele insa, nu intelegeau niciodata nimic si-si pierdeau mintile.

Ram pam pam.
Timpul trecea si scandurile nu se plictisisera de muzica aceea. Ba chiar se bucurau. De la o vreme incepura sa renunte la unele din teoriile lor si erau nerabdatoare sa mai auda inca o data sunetele cu pricina. Asta era ceva nou. Nu prea-si mai aminteau precis cand le-a mai ars asa de joaca, dar deja parca nu mai conta nimic din ce fusese, ci doar cadenta. Lemnul dinauntru incepea sa se-ncalzeasca.
Unele cuie deja plecasera.

Brujo.
Pana la urma s-au hotarat. Au inceput sa se foiasca, sa vorbeasca intre ele, sa se desparta, sa se adune.. Zarva mare. Au hotarat sa dea afara toate cuiele. Unele s-au pus stramb, dar pana la urma a fost bine. Apoi au iesit chiar ele, s-au intors pe partea cealalta, au aruncat praful cel negru si-au scos la iveala lemnul cel frumos. Cele mai mari le-au ajutat pe cele mai mici. S-au asezat la loc in asa fel incat sa fie mai aproape una de alta, s-au lipit intre ele si-au tras o patura lucioasa sa le fie mai bine. Acum era altfel, isi gasisera locul.
Si asa stau si acum. Asculta cadenta, muzica. Tango.

Niciun comentariu: